Prezesem Zarządu firmy Unitop został Marek Moczulski, który wcześniej pełnił funkcję Prezesa Zarządu Bakalland S.A.
Unitop Sp. z o.o. (dawniej Agros Trading Confectionary i Unitop-Optima), jest jednym z największych producentów sezamków i chałwy w Europie, a także znanym eksporterem innych polskich wyrobów cukierniczych. W grudniu 2019 właścicielem Unitop został mBank. Zakład i siedziba Unitop mieszczą się w Łodzi. Fabryka powstała w 1945 roku i jest znana z dbałości o tradycję i jakość wyrobów sezamowych. Do dziś chałwa jest wyrabiana ręcznie, co pozwala utrzymać jej oryginalny smak oraz charakterystyczną włóknistą konsystencję. Po objęciu prezesury przez Marka Moczulskiego Unitop przechodzi przez proces modernizacji systemu zarządzania, odzyskuje pozycję rynkową i przygotowuje się do dalszej ekspansji. W marcu b.r. główny akcjonariusz Spółki podjął decyzję o zwiększeniu kapitału o blisko 60 mln zł.
– Niezmiernie cieszę się, że kieruję rozwojem Unitop, a powodów jest wiele. Przede wszystkim to organizacja ze świetnym zapleczem produkcyjnym i technologicznym – opartym na tradycyjnych metodach wytwarzania produktów z sezamu. Naszym aktualnym celem jest sfinalizowanie i wdrożenie wszystkich procesów usprawniających zarządzanie oraz wzmocnienie pozycji rynkowej – zarówno w kraju, jak i globalnie. Wszystko to możliwe jest dzięki wsparciu ze strony głównego akcjonariusza Spółki – mBanku, który w marcu podwyższył kapitał zakładowy spółki o 55 mln zł. Powierzono mi również rozwój firmy, ufając w skuteczność metod i narzędzi, dzięki którym z sukcesem realizowałem podobne projekty w innych organizacjach. Bazą do rozwoju Unitop są oczywiście także wieloletnie kontrakty zagraniczne firmy, które zdecydowanie przysłużą się osiągnięciu wytyczonego przez nas celu. Obecnie sprzedaż firmy w 80% stanowi eksport, a 20% wyrobów pozostaje w kraju. W kontekście eksportu, jednym z priorytetów jest umocnienie pozycji na rynku Arabii Saudyjskiej, gdzie istnieje duży popyt na jakościowe produkty, z racji na strukturę demograficzną oraz trendy konsumenckie. – mówi Marek Moczulski, Prezes Zarządu Unitop.
Spółka planuje zachować aktualną strukturę sprzedaży, ale przy tym rozwijać ją zarówno w kraju jak i zagranicą. Szczególnie wspierane będą działania dotyczące kategorii, dla których rynek polski stwarza mocne perspektywy i w których Spółka jest silna. Wyróżnikiem Unitop jest ręczny proces produkcji chałwy, a także innowacyjne portfolio sezamków i batonów z kategorii „Superfoods”, co jest odpowiedzią na współczesne zapotrzebowanie konsumenckie i trendy globalne.
– Tradycyjne metody produkcji w łódzkiej fabryce Unitop traktuję jako bardzo silną wartość dodaną, jednak nie będziemy stronić od wprowadzania modernizacji, które nie zaburzają tradycyjnego charakteru. Niedługo wprowadzimy kolejną dużą innowację, opartą na opatentowanym innowacyjnym składniku, będącym wartościowym zamiennikiem cukru. – podkreśla Marek Moczulski, Prezes Zarządu Unitop.